Unizo, mijn liefste

Op 23 april 2020 heeft het Grondwettelijk Hof de wet op onbelast bijverdienen vernietigd. Deze wet liet elke Belgische burger toe om legaal tot € 6.340 per jaar onbelast bij te verdienen, zonder administratieve rompslomp. Het was een gunstig regime en het gold voor alle particulieren: of het nu ging om zelfstandigen die diensten wilden verlenen buiten hun beroepsactiviteit, werknemers, ambtenaren of gepensioneerden, het was voor iedereen mogelijk. 
In de wereld waarin we ons vandaag bevinden, heeft België en haar burgers meer dan ooit nood aan solidariteit, aan een samenleving waarin we elkaar helpen. We bevinden ons in een moeilijke periode, ook op economisch vlak. De timing kon dus niet slechter.
Maar die timing is niet de schuld van de verschillende belangengroepen, waaronder Unizo. Ze vochten deze wet meer dan een jaar geleden aan. Vorige week heeft het Grondwettelijk Hof een uitspraak gedaan in hun voordeel, waarbij de ‘bijverdienwet’ ongelijkwaardig en discriminerend werd verklaard. Op korte termijn verandert dit niets. De wet blijft van toepassing tot en met 31 december 2020. En voor daarna bestaan er oplossingen. De deeleconomie zal niet verdwijnen, ons platform ook niet. 
Maar aangezien we dagelijks in contact staan met de mensen die ons platform gebruiken, aangezien we heel goed weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat, willen we werken aan betere oplossingen voor de toekomst. En willen we dus ook toelichten waarom we de mening van de belangengroepen niet delen.

Het alternatief voor zwartwerk

Wij zijn ListMinut, het eerste erkende deeleconomie-platform in België. Maar wij zijn ook, en vooral, een gemeenschap van 15.000 dienstverleners en 200.000 dienstaanvragers. Daarnaast zijn wij ook een team van 18 jonge mensen dat zich dagelijks inzet om dit goed alternatief draaiende te houden, voor al die mensen die legaal en verzekerd iets willen bijverdienen. Al een paar jaar gaan wij het gevecht aan tegen zwartwerk. Wij bieden de oplossing die bovendien de sociale banden tussen mensen versterkt. Wij creëren mogelijkheden voor zoveel particulieren die eerst hun talenten willen ontplooien voordat ze zelfstandige worden. Dus ja, wij zijn ontzet over deze beslissing, die ingaat tegen alles waar wij voor strijden.

Alles op één hoop gegooid

Wij betreuren het feit dat de belangengroepen de kansen van dit systeem niet willen inzien. En de negatieve gevolgen van de afschaffing ervan, negeren. Jonathan, één van onze oprichters, legt uit:“Het is enorm jammer om een systeem af te schaffen dat heel goed werkt. Een regeling die aan tienduizenden mensen de kans geeft om legaal iets bij te verdienen, en zo hun koopkracht verhoogt. In 2019 hebben we een exponentiële stijging waargenomen in het aantal dienstaanvragen. Die taken werden uitgevoerd door 2.000 actieve dienstverleners, waarvan 85% particulier is en dus geen zelfstandige. Dat gezegd zijnde, wordt een deel van de particulieren die de‘bijverdienwet’ gebruikt, na een tijdje zelfstandig. Deze wet zorgt er dus effectief voor dat mensen de ondernemingszin te pakken krijgen.”
Bij ons staan Alison en Lien dagelijks in contact met onze dienstverleners. Zij ontmoeten hen regelmatig en bespreken met hen waarom ze diensten via ListMinut willen uitvoeren. Lien deelt haar uitgesproken mening over de situatie:

De afschaffing van deze wet heeft belangrijke gevolgen voor het merendeel van onze dienstverleners. Vincent, aan de slag als militair, gaat in 2021 op 56-jarige leeftijd met pensioen. Hij deelde met ons zijn gevoelens en angsten.

Deze wet afschaffen is de deur weer wagenwijd openzetten voor zwartwerk. De bijverdienwet hield het zwartwerk tegen, dat was net de bedoeling ervan.”

Daarnaast sluit ons platform de zelfstandigen niet uit, integendeel. Via ons kunnen mensen hun vaardigheden ontdekken en verbeteren. En kunnen ze zo ‘op zichzelf’ beginnen. Zo ook Kalil.

Vandaag wordt meer dan 20% van alle transacties op ListMinut gegenereerd door zelfstandigen. Zij voldoen aan verschillende behoeften. Ze doen meestal jobs waar er specifiekere vaardigheden voor nodig zijn of die groter zijn dan een kleine klus, en dus minder geschikt voor particulieren.

En nu? Struisvogelpolitiek?

We begrijpen dat de verschillende belangengroepen hun stem willen laten horen voor een meer gelijkwaardig systeem. Maar we geloven dat ze de verkeerde strijd voeren… De afschaffing van de wet zal onder andere leiden tot een toename van zwartwerk. Want wat wij bij ListMinut willen, is SAMEN een betere wereld opbouwen! En we zijn ervan overtuigd dat het essentieel is om een systeem op te bouwen dat vooral eerlijk en dus in proportie is. Laten we vooral protectionisme vermijden. De wereld verandert voortdurend en ook wij zijn verplicht om ons aan te passen of te verdwijnen. Die innovatieve economie is iets wat de zelfstandigen die via ons platform werken, hebben begrepen. Daarnaast nog even over de moeilijke periode die we nu doormaken. Meer dan 1.600 dienstverleners hebben zich als vrijwilliger aangeboden via ons platform om gratis diensten te verlenen tijdens deze Coronacrisis. Diensten aan ouderen of geïsoleerde personen, of om te zorgen voor de kinderen van medisch personeel terwijl zij bezig zijn met levens redden. Honderden andere vrijwilligers hebben urenlang mondmaskers genaaid, die vervolgens uitgedeeld zijn aan ziekenhuizen, huisartsen, sociale diensten, enz. Dit is ook waar de deeleconomie om draait. En dat is dus ook wat Unizo aanvalt om haar belangen koste wat het kost te beschermen. We leven niet in een sprookjeswereld. Het woord “deeleconomie” bevat “economie”. Maar door het te herleiden tot puur een transactie, negeert men de waarde van de menselijke relatie, die nochtans het fundamentele kenmerk ervan is.

 

U kan op ons rekenen!

Natuurlijk zijn we teleurgesteld. We zijn teleurgesteld, omdat we oprecht geloven dat dit een goed systeem was. Een waardevol systeem voor onze maatschappij. Omwille van de talenten dat het versterkt, de zelfstandigen die eruit ontstaan, de menselijke relaties die aangemoedigd worden, de passies die ontdekt worden. Maar dit is niet het einde van de deeleconomie, zeker niet! Het is gewoon een systeem dat gunstig was voor innovatie en de evolutie van de maatschappij, dat verdwijnt. Het oude systeem (10% belasting op het brutobedrag van de diensten) zou opnieuw in werking kunnen treden, hoewel Unizo al heeft vermeld dat ze van plan zijn om ook dit systeem aan te vechten. 
We analyseren momenteel de (vele) mogelijkheden. Eén ding is zeker: we blijven hier, om te vechten voor een betere toekomst. Dames en heren van de verschillende belangengroepen, laten we realistisch zijn. Laten we proberen ons te verenigen om een oplossing voor de toekomst te vinden. In plaats van halsstarrig ons verleden te beschermen. 
We hebben nog steeds dezelfde ambitie: de manier waarop mensen samenwerken, veranderen. Zulke veranderingen verder zetten, creëert weerstand en kost tijd, maar dat ondermijnt onze motivatie niet. We zullen hand in hand blijven werken met onze ListMinut-gebruikers. Of het nu gaat om particulieren of zelfstandigen, gepensioneerden of studenten, mannen of vrouwen, klein of groot, we houden evenveel van iedereen. 
En we zeggen u: tot snel, op ListMinut!

6 thoughts on “Unizo, mijn liefste

 1. Als vrouw is het niet simpel om als tuinier voltijds en vooral met vast contract te kunnen werken bij vele firma,s.
  Het zijn meestal tijdelijke contracten met een zeer laag inkomen terwijl alles zoals bv huishuur Ed heel duur zijn om dit allemaal betaald te krijgen. Listminut biedt mij de mogelijkheid om op een legale manier bij te verdienen zodat ik toch nog een fatsoenlijk inkomen heb dat ik én mijn rekeningen kan betalen én af en toe eens een keertje kan gaan uit eten, eens een dagje naar zee of iets anders klein kan doen waarmee ik de economie steun. Dus het geld dat ik verdien komt opnieuw in de staatskas via mijn werk als werknemer maar ook via mijn bijverdienste van listminut. Dus wanneer dit niet meer mag ben ik ook niet meer in staat om de staatskas te spijzen.
  Ook op emotioneel vlak is dit een enorme opdoffer voor mij.
  Tuinieren is mijn passie en ik help heel graag mensen..
  Ik heb meerdere tevreden klanten bij listminut die ook enorm teleurgesteld zullen zijn wanneer ik hun tuin niet meer zou kunnen onderhouden.
  Maar weet 1 ding. Ik LAAT MIJN KLANTEN NIET IN DE STEEK!
  Listminut, verder wil ik jullie nog bedanken voor de samenwerking. Jullie betekenen heel veel voor mij.
  Bedankt en we gaan verder

  1. Dag Patricia, erg bedankt voor je mooie getuigenis. Het klopt wat je zegt, en ik denk dat veel andere ListMinut-dienstverleners zich herkennen in jouw verhaal. We gaan er alles aan doen zodat jij je goede werk kan verder zetten, gepassioneerd klanten kan blijven helpen en met de extra cent wat makkelijker kan rondkomen. Reken maar dat wij jou ook niet in de steek laten! Samen staan we sterk!
   Vriendelijke groeten,
   het ListMinut-team

  1. Dag Hilde, bedankt voor je steun en je idee! We verzamelen alle feedback die we krijgen, zodat we kunnen bekijken wat we het beste doen.
   Vriendelijke groeten,
   het ListMinut-team

 2. Ik werk reeds twee jaar voor listminut en ben via het platform beginnen bijverdienen om eens iets extra te kunnen doen of kopen en ben inmiddels gestart in bijberoep dankzij listminut en ben jullie zeer dankbaar , ook omdat alles zo rimpelloos verliep.
  Momenteel zit ik ook werkloos door de corona thuis maar hopelijk veranderd dit snel.
  Ik hoop van harte dat het platform niet ophoud te bestaan aangezien ik nu ook uiteindelijk met een belasting betalend bijbeberoep bijdraag aan de maatschappij .
  Uiteindelijk zijn er vele klussen die aannemers niet interessant genoeg vinden om te doen, zie maar in de bouw dat zijn merendeels mensen uit het Oostblok, de matrozen uit de binnenvaart idem.

  Hopend op een gunstige beslissing van onze toekomstige regering .

 3. Ook in de culturele sector is het onmogelijk om vandaag de dag rond te komen. Zeker in deze Covid-tijden. Listminut heeft ons hierbij ook echt geholpen. Dank daarvoor. Als je als artiest tijdelijk geen werk hebt kun je dus een A invullen en voor die dag gaan werken voor Listminut.
  Als artiest kan je dus ook altijd wat werk leveren in stille periodes. Onbegrijpelijk als je dan hoort dat ze dit willen afschaffen. Zeker als je dan bij RVA moet horen dat je meer initiatief moet nemen om je voordeelregeling (broodnodig voor artiesten) als artiest te kunnen blijven behouden. Begrijpe wie kan!? Mr. De Bleser heeft naar mijn mening inderdaad ook 100% gelijk als hij beweert dat vele zelfstandigen deze kleine jobs uiteraard niet interesseren. Daarbij komt ook nog dat vele ouderen, zieken en hulpbehoevenden deze kleine services erg hard nodig hebben. Het is voor hen onmogelijk om 50 tot 75 euro per uur te moeten neertellen om hun haagje te snoeien of hun gras eens af te rijden. Het is een echte schande. Maar ons imago ligt in de rest van de wereld al genoeg in het schaamrood… Misschien daarom,…

  Dank en hou en goede moed!
  Peter Michel

Leave a Reply