7 tips om uw tuin herfstklaar te maken!

Het is zover! De herfst is in het land. De zomeroutfits maken plaats voor warme schoenen en dikke truien, en de ventilatoren worden ingeruild voor zachte dekentjes. In een mum van tijd is uw huis herfstklaar gemaakt. Maar hebt u ook aan de tuin gedacht? 

Ja, we zien u al bedenkelijk kijken! Maar uw tuin een onderhoud geven voor de winter is belangrijk om ervoor te zorgen dat u volgende lente een gezonde en mooie tuin hebt.

Weet u niet goed waar te beginnen? Wij schuimenden het internet af en maakten een lijstje met de belangrijkste to-do’s om uw tuin klaar te maken voor de herfst!

 1. Knip knip! Snoei hagen en struiken ✂️
  Na de bloeiperiode is het de ideale moment om uw hagen en struiken bij te knippen. Een goede snoeibeurt zorgt ervoor dat u volgend jaar veel nieuwe bloemen zal hebben. Weet u niet goed hoe hier aan te beginnen? Snoei steeds 2 cm boven een blad of knop. Daar groeit volgend jaar een nieuwe tak of knop uit.
 1. Haal bladeren uit de dakgoot 🍂
  Voorkom een verstopte dakgoot door tijdig uw dakgoot te controleren op gevallen bladeren. Maar wees voorzichtig als u de ladder beklimt! Zorg er steeds voor dat uw ladder stevig geplaatst is, of vraag hulp aan familie of buren.
 1. Haal de hark boven 🍁
  Niet alleen moet de dakgoot vrij worden gemaakt, ook de bladeren in de tuin kunnen best bij elkaar geharkt worden. Bladeren die op de grond blijven liggen, zorgen er namelijk voor dat de onderliggende planten moeilijker aan licht en vocht geraken. Daarbovenop ziet een opgeruimde tuin er ook veel netter uit. Win-win!
 1. Verwijder groene aanslag en mos 💦
  Iedereen kent het wel. Groene algen en mos die bij nat weer op de oprit of naast het huis ontstaan. Zorg ervoor dat u dit op tijd verwijdert, de groene smurie kan namelijk heel glad worden. U kan de groene aanslag verwijderen door goed te schrobben met fijn zand. De korrel werkt namelijk als schuurmiddel.
 1. Zet tuinmeubelen vast ☔️
  U hebt net geïnvesteerd in mooie tuinmeubelen voor de zomer. Zijn ze niet waterproof? Verhuis ze dan naar binnen. Kunnen ze wel tegen een regenbui? Dan kan u ze buiten laten staan. Maar zorg er wel voor dat ze goed vast staan. Het zou jammer zijn uw tuinmeubelen  na een storm bij de buren te moeten ophalen.
 1. Verhuis zomerplanten naar binnen 🥶
  Ah, de planten! We hebben allemaal wel enkele wintervaste planten maar de meeste planten kunnen niet tegen koude nachten. Verhuis deze planten naar binnen en geef ze een lichtrijk plekje aan het raam. De wintervaste planten kunnen buiten blijven staan.
 1. Denk aan de vogels 🐦
  Tijdens de herfstmaanden vinden vogels moeilijker eten dan in de voorgaande maanden. In de winter wordt dit helemaal een uitdaging. Help de vogels door buiten vetbollen te hangen en een schaal met water buiten te zetten. Het is een kleine moeite en u kan in de winter genieten van een tuin vol leven!

Geen zin of tijd om zelf uw tuin voor te bereiden voor de herfst? Dat hoeft ook helemaal niet. Via ListMinut vindt u gemakkelijk en snel betrouwbare klussers en tuinmannen/-vrouwen die u graag helpen! 

Geniet van de herfst, en uw tuin!

Groetjes,
Het ListMinut-team

Leave a Reply