EARTH DAY: de Ring Twice tips & tricks

One worls

22 april is Dag van de Aarde. Jaarlijks wordt deze dag wereldwijd georganiseerd om de mensen bewust te maken hoe bijzonder de Aarde is en ons leven erop. Door verschillende groene activiteiten te organiseren, wordt er op positieve wijze aandacht geschonken en gevraagd voor de hedendaagse wereldproblemen zoals klimaatverandering, natuur en milieu. Het perfecte moment dus om aan ons Ring Twice team te vragen wat zij allemaal doen voor een duurzamer en groener leven. En er kwamen tal van ludieke en originele ideetjes uit de bus! Benieuwd naar wat zij allemaal doen? Lees verder en wie weet, kunt u ook enkele tips toepassen! 🌱

Foto door Markus Spiske via Pexels

Wist u dat wereldwijd per jaar 1.555 miljoen ton aan voedsel wordt verspild?! Dat is waanzinnig veel! Om voedselverspilling tegen te gaan, heeft onze COO, Chris zijn eigen truucje bedacht. Alvorens naar de supermarkt te gaan, kijkt hij eerst wat hij nog heeft in de koelkast en in de kast heeft. Op basis daarvan maakt hij een boodschappenlijstje met dingen die hij absoluut nodig heeft en maakt hij lekkere gerechten klaar met wat hij nog heeft. Dit heeft ervoor gezorgd dat hij en zijn gezin veel minder voedsel verspillen. Jill, onze Communication Manager, bereidt meerdere maaltijden voor en bewaart ze dan in de diepvriezer om ook zo voedselverspilling tegen te gaan. 

U hebt waarschijnlijk al gehoord van Too Good To Go? Justine, onze Digital Marketeer, is reuzefan. Heeft ze geen zin om te koken? Dan opent ze snel haar To Good To Go-app en koopt ze voor een prijsje een magic bag! Wat ze krijgt, is steeds een verrassing. Goed voor de planeet, maar ook goed voor de portefeuille! Clemence, our Customer Happiness Officer, heeft samen met haar huisgenoten een compost en ze hebben een speciale Tupperware om het groente afval en schillen in te bewaren. Wat doen ze ermee? Lekkere soep! Ze hebben ook een hele verzameling aan voorraaddozen en voedselopbergers gekocht om zo nooit eten weg te gooien.

Foto door Leonid Danilov via Pexels

Over soep gesproken. Hebt u al gehoord van Plastic soep? Plastic Soep verwijst naar alle plastic afval in onze oceanen, zeeën en rivieren. En we kunnen eigenlijk beter spreken van plastic soepen, want ze zijn met meer dan één. Helaas. De allereerste plastic soep werd in 1997 ontdekt door Kapitein Charles Moore toen hij van Hawaii naar Zuid-California zeilde. Plastic drijft niet alleen op water, maar zweeft ook rond in het water.  

Zoals jullie misschien al doorhebben, zijn die plastic soepen extreem schadelijk. Niet alleen voor het water, of voor de vissen en andere dieren, maar ook voor onze gezondheid. En dan spreken we niet enkel over de grote stukken plastic, maar ook alle microstukjes. Kortom, als we ons plasticgebruik niet drastisch of volledig verminderen, dan zitten we met z’n alles in de (plastic)soep. 

De twee gemakkelijkste truucjes van onze collega’s om geen plastic meer te gebruiken:

  • We gebruiken allemaal een drinkfles. En water komt gewoon uit de kraan, dus zeer gemakkelijk! Heeft kraantjeswater een rare smaak? Er bestaan actieve houtskool waterfilters die je simpelweg in jouw drinkfles of waterkruik kan zetten. En weg vieze smaak!
  • De ladies bij Ring Twice zijn fan van harde shampoo en zeep. Geen shampoo- en zeepflessen in hun badkamers!
Photo by Taryn Elliott from Pexels

Een andere manier om plastic te vermijden is om uw boodschappen in bulk of verpakkingsvrij te doen. Dit kan veel tijd in beslag nemen, maar eenmaal je het systeem en de werking ervan onder de knie hebt, is het kinderspel. Hoe begin je met winkelen in bulk? Koop een paar stoffen zakjes of maak er zelf met overschot uit stof. Hierin kun je groenten en fruit steken, in plaats van in een plastic zakje. Een papieren zak nemen is ook goed, maar zorg er dan voor dat je het meerdere keren gebruikt. Je kan de stoffen zakjes blijven gebruiken en gewoon in de was steken als ze wat vuil worden.

In een verpakkingsvrije winkel kan je vanalles verpakkingsvrij kopen: pasta, rijst, linzen, noten, ontbijtgranen, koffie, thee, koekjes en zelfs snoepjes! Neem je eigen voedselopbergers mee of gebruik jouw stoffen zakjes. Eenmaal thuis kan je dan alles in mooie glazen bokalen steken. Geen tijd om dat allemaal in te plannen? Of geen zero waste-winkel in de buurt? Vind een verpakkingsvije winkel waar je online kan bestellen en dan kan afhalen of zelfs thuis kan laten leveren!

Of u kan ook zoals Elisabeth, onze andere Customer Happiness Officer, doen. Zij heeft haar eigen moestuintje. 🌿 Ze kweekt haar eigen groenten, volgens seizoen! En u hoeft zelfs geen tuintje of groot terras te hebben om er zelf eentje te hebben. Zin om ook eigen groentjes te kweken? Maar u hebt nog geen moestuintje? U kunt onze dienstverleners inschakelen: als experts in klussen kunnen ze u een mooie moestuin of groentebak in elkaar timmeren! Stuur ons dan wel fotootjes door, zodat wij kunnen meegenieten. 😉

Elisabeth is ook grote fan van plantjes! En om haar planten goed te verzorgen, heeft ze een waterton om regenwater te recuperen. Het regenwater geeft ze dan aan haar plantjes. Jill heeft een gelijkaardig idee: wanneer ze een douche neemt, verzamelt ze het koude water in een emmer totdat het warm wordt. Met dat water geeft ze haar plantjes te drinken. 💦

Een ander favoriet van het team is (bijna niet) meer met de auto rijden. Mauro, onze Senior Back-End Developer, heeft al sinds 2012 geen auto meer! Alison, onze Operation Managers, heeft een jaar geleden zelfs haar auto verkocht en doet alles met haar fiets! 🚴 Gui, onze Product Manager, heeft besloten om nooit meer het vliegtuig te nemen. Hij neemt de auto of de trein om in Europa rond te reizen. En met de nachttreinen die hun grote come back maken, is dat nog gemakkelijker geworden! 🚂

Foto door RODNAE Productions via Pexels

Géraldine, onze Growth Marketeer, gebruikt ook de fiets om zich te verplaatsen. Maar naast het fietsen, heeft ze nog een ander truucje: ze laat haar huishoudelektrotoestellen of andere elektronische toestellen herstellen in plaats van ze direct te vervangen en een nieuwe aan te kopen. Want wist u dat in 2019 meer dan 50 miljoen ton aan elektronische apparaten werd afgedankt? 50 miljoen. U leest het goed. Terwijl tal van deze toestellen nog perfect hersteld kunnen worden.  Hebt u thuis een oude smartphone of doet u wasmachine het niet zo goed meer? Denk twee keer na alvorens een nieuwe te kopen. Via Ring Twice kunt u huishoudelektro reparateurs inschakelen. Zij hebben ervaring met huishoudtoestellen en kunnen u helpen om deze een tweede of derde leven in te blazen. 

Wat zijn uw groene tips? Bent u een expert in verpakkingsvrij boodschappen doen? Of u hebt net als Mauro en Alison uw auto links laten liggen? Of doet u net zoals onze CEO, Jonathan, vanalles een klein beetje? U koopt af en toe verpakkingsvrij, u probeert minder vlees te eten, maar af en toe koopt u wel een colablikje? Geen enkel probleem! Het belangrijkste is dat we allemaal samen proberen om het beter te doen. Het gaat om het juiste evenwicht vinden en vooral wat voor u het beste aanvoelt.

Of hoe Anne Marie Bonneau, de bekende zero waste chef, het zei: “We hebben niet een paar mensen nodig die zero waste perfect doen. We hebben miljoenen mensen nodig die het niet perfect doen,”  (vrij vertaald).

En u? Hebt u nog andere groene en duurzame tips? Deel ze dan zeker met ons! We zijn benieuwd! Of hebt u één van onze tips toegepast? Tag ons op onze instagram @ringtwicebeut of gebruik de hashtag #ringtwice. 🍀

Leave a Reply