Bescherm uw planten tegen de hitte, met Peter!

Zonnecrème voor uw planten? Nee, zover moet het niet gaan! Maar het is wel belangrijk om uw bloemen en planten zo goed mogelijk te beschermen tegen de verschroeiende zonnestralen. Wij contacteerden Peter, Ring Twice tuinier, en vroegen hem naar de beste tips & tricks om onze tuin én het terras mooi te houden in de zomer! Bescherm uw planten tegen de hitte, met Peter!

Hey Peter, bedankt om uw beste tuintips te delen met de Ring Twice-community!

Dat doe ik met alle plezier! Ik werk vaak in verschillende tuintjes via Ring Twice en ik heb zo wel wat ervaring opgedaan. Die deel ik graag!

Super om te horen! Wat zijn jouw beste tuintips om ook de tuin mooi te houden tijdens de hete zomerdagen?

Er zijn heel wat zaken om mee rekening te houden. Maar dit zijn toch de belangrijkste:

 1. Snoei niet als de zon schijnt
  Bij het snoeien van bomen en hagen, snij je door verse takken en bladeren. Dit kan je vergelijken met kleine schaafwondjes die moeten genezen. Zorg er dus zeker voor dat je snoeit als de zon niet schijnt. Anders zullen deze schaafwondjes verbranden en krijg je een bruine haag of boom. Dat wil je natuurlijk steeds vermijden.
 2. Besproei je planten ‘s avonds
  Besproei je planten niet als de zon schijnt. De UV-stralen die op het blad schijnen, zullen 2 keer zo hard aankomen door de waterdruppels. Dit zal je plant of bloem ook doen verbranden. En dat is jammer van je nieuwe aanplantingen. Kies er dus voor om altijd ‘s morgens heel vroeg of ‘s avonds laat je planten te besproeien. Is dat niet mogelijk? Geef je planten dan direct aan de wortel water. Zo valt er geen water op de bladeren.
 3. Gras besproeien is overbodig
  Geef je gras geen water. Ja, dat zijn ook planten, maar gras is enorm sterk en overleeft de zomer absoluut. Daarbij is het belangrijk om vers gezaaid gras ook niet te verwennen met te veel water. Als je dat wel doet, zal het gras ‘lui’ worden en zijn wortels niet dieper in de aarde steken waardoor het altijd veel water nodig zal hebben om mooi te blijven. Zorg er dus zeker voor dat je je gras voldoende tijd geeft om lange en diepe wortels te laten kweken.
 4. Diepgewortelde planten hebben geen extra water nodig
  Hagen en bomen hebben geen extra water nodig in de zomer. Hun wortels reiken diep genoeg in de grond om voldoende water te kunnen opslorpen. Moest de haag of boom toch te droog staan, kan het zijn dat er bladverlies optreedt. Maar dat is niet erg, dat herstelt zich wel.
 5. Wortels in openlucht zijn sterk
  Bevinden de wortels van je plant zich in openlucht? Dan kan je ze steeds afdekken om ze te beschermen tegen de zon. Dat kan gemakkelijk met kiezeltjes of een worteldoek. Maar eigenlijk is dat niet nodig. Als de wortel zou verbranden, maakt de plant namelijk snel een nieuwe wortel aan. De plant trekt zijn plan dus wel!

Dat zijn goede tips! We snoeien dus niet in de zomer. Wanneer snoeien we dan wel?

In de zomer knippen we inderdaad niet vaak hagen gezien de haag dan kan verschroeien en bruin worden. Het beste knip je 2 keer per jaar je haag, voor de zomer en na de zomer. Zo zorg je ervoor dat de haag ook zeer dicht wordt. Je moet er wel voor zorgen dat je je haag niet te kort scheert want de plant gaat denken dat hij dood gaat en zal daarom meer blad aanmaken. En meer blad aanmaken, betekent ook meer onderhoud doorheen het jaar.

Heb je nog een laatste aanbeveling voor je klanten?

Plant of zaai zeker voldoende bloemen! Dat is belangrijk voor de bijen. Want zonder bijen, hebben we geen flora! Daarbij is een kleurrijke tuin ook heel mooi. Win-win! Kies steeds bloemen die op verschillende momenten doorheen het jaar bloeien. Zo hebben de bijen steeds voldoende keuze.

Bedankt om uw expertise met ons en de community te willen delen, Peter!

Bent u ook op zoek naar een tuinman die van aanpakken weet? Doe beroep op Peter via zijn persoonlijke link. Je kan hem rechtstreeks aanschrijven en een prijs aanvragen. Bescherm uw planten tegen de hitte deze zomer, met Peter!

Hebt u nog interessante tips om de tuin in top-conditie te houden tijdens de zomer? Laat het ons weten in de comments, en deel uw foto met ons via Facebook of Instagram. Gebruik de hashtag #ringtwice en wij delen uw post met plezier!

Tot snel!

Peter en Ring Twice team

Leave a Reply