Hou je hond koel tijdens de wandeling!

Gaan wandelen met de hond tijdens een hittegolf? Dat kan je beter niet doen. Het is niet alleen uitputtend voor de hond, het is ook gevaarlijk voor zijn pootjes. Benieuwd met welke zaken je best nog rekening houdt? Onze dierenoppassers zetten de beste tips op een rij. Hou je hond koel tijdens de wandeling:

Eindelijk, genieten van de zomer en de tropische temperaturen! Je hebt enkele dagen of weken verlof, dus het is de ideale moment om met de hond er op uit te trekken! Maar is dat wel een goed idee? Want zoals een mens kan afzien van de warmte, kunnen de meeste dieren er ook niet zo goed tegen. Geen paniek! Je hoeft je niet op te sluiten met dat mooie weer. Maar je kan best wel rekening houden met de tips van onze petsitters.

 1. Laat je dier niet in de wagen achter

  Laat je dier nooit alleen in een gesloten wagen zitten. Ook niet met open ramen! De auto warmt nog steeds snel op, zowel in de zon als in de schaduw. Binnen 10 minuten kan de temperatuur in jouw wagen boven de 40 graden celsius stijgen.

  Deze hitte is levensgevaarlijk voor honden, want ze kunnen moeilijk hun warmte kwijt. Honden zweten namelijk niet zoals mensen. Honden kunnen enkel warmte afvoeren via hun voetzolen en via hijgen.

  Uw autoramen openen zorgt niet voor voldoende afkoeling. Daarbovenop is dit nog eens extra gevaarlijk. De hond zal zijn hoofd uit het raam willen steken voor afkoeling. Maar van uitputting zal de hond zijn hoofd laten zakken waardoor hij op het smalste stuk, tussen raam en autokader, zijn hoofd vast zal komen te zitten. Hierdoor kan de hond stikken.

  We onthouden: Laat je hond niet alleen achter in de auto.

 2. Niet rennen op de hondenweide, wel zwemmen

  Sla de hondenweide een keer over en kies eerder een meertje om je hond uit te laten. Een plons doet niet alleen goed voor mens, maar ook voor dier!

  Door veel te rennen, krijgen honden het snel warm. Vaak zoeken ze verkoeling in water. Als dat er niet is, geraken ze snel uitgeput en zoeken ze andere manieren om snel af te koelen. Bijvoorbeeld door met hun buik in het koele gras te gaan liggen. Dit koelt natuurlijk niet zo snel af zoals een frisse duik in het water.

  Zoek de leukste zwemplekjes in je buurt en neem samen een plons! Niets zo leuk als samen met je hond zwemmen!

 3. Neem voldoende drinkwater mee

  Een dagje naar zee met de hond is leuk! Rennen op het strand, rollen in het zand en lopen achter de bal. Daar zou iedereen dorst van krijgen. Neem dus zeker voldoende drinkwater mee voor de hond. Je hond gaat anders op zoek naar het dichtstbijzijnde water, en dat is de zee.

  Voorkom dat je hond drinkt van het zeewater. Het zeewater is enorm zout wat ervoor kan zorgen dat de hond een zoutvergiftiging krijgt. Dit is levensgevaarlijk en moet meteen worden behandeld door een dierenarts. Beter voorkomen dan genezen dus!

 4. Voorkom verbrande pootjes. Wandel ‘s ochtends of ‘s avonds
  Tip van petsitter Maxime uit Rumst

  Ben je een fervente wandelaar? Dat zal je hond leuk vinden! Zorg er wel voor dat je in de zomer altijd de temperatuur van de grond controleert alvorens te gaan wandelen. Asfalt warmt enorm snel op en kan ervoor zorgen dat je hond zijn pootjes verbrandt. Leg alvorens je gaat wandelen de palm van je hand op de grond. Is het te warm? Dan is het ook te warm voor je hond!

  Je kan ook steeds ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat gaan wandelen. Dan is de grond nog niet zo warm of al afgekoeld. Of kies voor een wandeling in de bossen met voldoende schaduw. Een natuurlijke ondergrond warmt niet zo gemakkelijk op en is dus aangenamer voor de hond om te wandelen.


 5. Oververhitting? Koel af met een lauwe handdoek op de hond zijn buik.
  Tip van petsitter Luc uit Itegem

  Is je hond toch oververhit geraakt? Geen paniek! Zorg ervoor dat je een handdoek gedrenkt in lauw (!) water op zijn buik legt, en zijn pootjes nat maakt met lauw water.

  Het is belangrijk dat je lauw water gebruikt en geen (ijs)koud water. Bij ijskoud water zal het lichaam van de hond het signaal krijgen dat het koud heeft en daardoor dus het lichaam (nog meer) beginnen opwarmen. Dit willen we zeker vermijden!

  Leg de handdoek op de hond zijn buik en niet op zijn rug. De organen van de hond moeten meteen afgekoeld worden en die zitten dus ter hoogte van de hond zijn buik. Zo koel je je hond het snelste af. Een handdoek leggen op de rug van de hond, zal veel te lang duren om zijn lichaam te laten afkoelen.

 6. Bel de dichtstbijzijnde dierenarts

  Zorg er steeds voor dat je de gegevens van jouw dierenarts bij de hand hebt. Van zodra je hond is oververhit, moet je meteen je dierenarts bellen terwijl je alles in het werk stelt om je hond af te koelen.

  Ga je op vakantie? Zorg ervoor dat je op voorhand de contactgegevens van de dichtstbijzijnde dierenarts opzoekt en altijd bij de hand hebt. Als er zich een noodsituatie voordoet, kan je snel reageren.

Hebt u nog andere tips om je hond koel te houden tijdens de zomer? Deel ze met ons in de comments! Wij zijn benieuwd! Deel je foto’s van je hond met ons via Instagram! Tag ons in uw verhalen en foto’s via @ringtwicebe of gebruik de hashtag #ringtwice. Wij reposten met plezier!


Veel plezier deze zomer!

Groetjes,
Het Ring Twice team

Leave a Reply